Vildsvinsjakt 2014-11-30


Jagade på riktigt bra vildsvinsmarker med Balder och en jaktkamrat gick även med sin unghund en korsning mellan labbe/wachtel som är tänkt till endast grisjakt. I första såten tog de inte många minuter innan Balder fått upp 3st älgar. Ko, kalv o tjur som det blev gångstånd och kortare ståndskall på. de gick förbi en passkytt som hade kunnat skjuta alla 3 om de nu varit lovliga (fullskjutet med älg på denna mark) denna stannar till framför honom och hunden går runt dem o skäller på bra. Älgarna går sakta iväg och buktar runt i området o stannar sen ca 2km fågelvägen från mig och de blir fast ståndskall. efter kanske 1.5tim kör vi bort för att försöka kalla av honom de lyckas inte utan vi stöter istället älgarna. pejlen dör av någon anledning i samma veva. Antagligen skenar älgarna ur marken efter ytterliagre inkallningsförsök.. Efter någon timme kommer hunden tillbaka. UNder tiden Balder jagat älg går kompisen med sin hund som stöter upp två grupper med grisar som går ut mot passkyttar tyvärr skjuts de ett antal bomskott av två olika passkyttar på dessa grisar.

Såt nr 2 är tom på grisar men Balder får inte helt otippat tag på ensam stor älg som skenar ur marken, han släpper efter 1,4km, bra återgång.

Såt nr3 får Balder jätte otippat upp 3st älgar, ko med dubbelkalv. Blir gångstånd 600-700m sedan ställer kon av kalvarna. Innan ser en passkytt kon o kalvar nästa passkytt ser två kalvar medan hunden jagar kon 100-200m bort. Ytterligare en 3de passkytt smyger fram på ståndet o kommer in på bara 10m ifrån älgkon. De spekuleras om de verkligen var två kalvar med o ja de har ju setts av två andra passkyttar. Kon står kvar fint för hunden under tiden. Jag får gå runt 2-2,5km för o komma rätt i vind o sen fram på ståndskallet. Försöker kalla av hunden från ståndet men de går mindre bra.. Börjar filma en 40m i från med telefonen o ser kon på ca 25m i mellan några granar, gör ytterligare försök att vissla in honom går mindre bra. Men kon går loss en kortare bit o ställer sig på ca 50m i från mig, blir ganska bra film trots filmande med telefonen. Filmen finns att se på facebooksidan för de som vill. https://www.facebook.com/pages/Vildsvinsjakt/181359891900033?ref=bookmarks Efter ytterligare försök med inkallning kommer hunden till slut. Har varit så nöjd att han varit så lätt att kalla in på stånd tidigare, men denna dag var de inte lika lätt. Han verkar taggad nu i år Balder!! Tråkigt att inte kunna ge hunden belöning med fällt vilt, kanske kan de blir nån älg till här i söder med lite tur men de är inte lätt med de avskjutningsregler o den dåliga tilldelningen vi har här. Älgar är de dock väldigt gott om!! Nu riktigt längtar man till september nästa år, för då sticker både hunden o jag till norrland o jagar älg! :)

131106-_moose_15_17069450_547cb50d2a6b2221629c1b1d

Kommentera


« Tillbaka till alla blogginlägg